De Rompert, jaarlijkse schoonmaakbeurt van de mezenkastjes

De afgelopen jaren zijn er 20 mezenkastjes in de Rompert opgehangen. Een groot gedeelte hangt in het Rompertpark, maar ook enkele daarbuiten, wat meer tussen de woonhuizen. De kastjes zijn geschonken door de gemeente, een groot aantal is door kinderen geschilderd en eind 2022 met een grote groep buurtbewoners en de kinderen opgehangen.

Begin december trok een kleine stoet buurtbewoners gewapend met ladders, schroefmachines en schoonmaakmateriaal door de Rompert om de nestkastjes leeg te maken zodat de mezen ze in de winter als schuilplek kunnen benutten en in het voorjaar weer van een nieuw nestje kunnen voorzien.

Het schoonmaken van de kastjes lijkt een beetje op kadootjes uitpakken, je weet nooit wat je aantreft. Dit jaar zijn we wel erg positief verast. 80 % van de kastjes was gebruikt! Één kastje is ‘gekraakt’ door een specht. De opening was flink verbreed en het kastje is hierdoor onbruikbaar geworden voor mezen. Voor de specht zelf hangt er overigens een mooie spechtenkast in het park. Die was ongebruikt, hoewel er wel door een specht aan gewerkt was! Er waren flink wat haksporen op de spechtenkast te zien, maar het lijkt erop dat hij uiteindelijk voor het dunnere hout van het mezenkastje heeft gekozen.

In de meeste kastjes zaten mooie, zorgvuldig gemaakte nestjes, die op 2 na ook weer leeg waren. Het lijkt er dus op dat de mezenkastjes in de Rompert door de gevleugelde vriendjes erg worden gewaardeerd.

We spelen met plannen voor nestkastjes voor andere vogelsoorten zoals merels en om volgend jaar nieuwe kastjes op te hangen, die wat beter bestand zijn tegen het weer.

Iedereen is welkom om aan te sluiten bij deze groep vrijwilligers die zich inzetten voor het groen in de Rompert.

1 reactie op “De Rompert, jaarlijkse schoonmaakbeurt van de mezenkastjes

  1. Merels houden in de regel niet van nestkastjes. Ze bouwen liever zelf een nest in een haag of boom. Je zou aan andere vogels kunnen denken, zoals pimpelmezen (hebben een kleinere opening nodig, zodat de koolmees er niet meer makkelijk in komt), roodborstjes, winterkoninkjes (met heel kleine opening). Maar al met al een mooi initiatief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *