Heem tegen de processierups

Er wordt door tal van gemeentes creatief gezocht naar bestrijding van de eikenprocessierups(vlinder), mooi scrabble-woord, en in de gemeente ‘s-Hertogenbosch troffen we vanmiddag op de Heinis een aantal ijverig zaad strooiende mannen van een hoveniersbedrijf. Ze hebben de opdracht gekregen heem te zaaien. Toen we vroegen welke soort plant heem is, bleek het om een verzamelnaam inheemse planten/bloemen te gaan, zoals diverse soorten malva, wilde geranium en tal van andere inheemse soorten die de man in kwestie niet zo snel uit wist te serveren. Maar een verheugende ontwikkeling: de bloemen die in de loop der jaren gaan verschijnen, trekken insecten en vogels aan. Die gaan op hun beurt de rupsen te lijf. We weten niet welke vogels bloemen eten, maar insectenetende vogels zijn er genoeg. Ander voordeel, geen gif in het milieu en een fraai kleurrijk aanzien. Dat ziet er anders uit dan het strak gemaaide trapveldje van nu. De voetballertjes zullen wel een stapje terug moeten doen. Dat vinden we wel jammer. Maar compliment voor de gemeente. Er zijn 5 verschillende locaties in de gemeente uitgezocht waar deze strategie wordt toegepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *